Také jste podlehli módě bezlepkové stravy? V současné době dodržuje bezlepkovou dietu spousta známých osobností a špičkových sportovců. Mnoho lidí si myslí, že pokud bezlepková strava pomohla někomu populárnímu a výjimečnému, jako je například tenista Djokovič, pomůže jim tato dieta také.
Jak lepek poškozuje náš organismus a poškozuje ho vůbec?
Pokusím se zkráceně vysvětlit dnešní pohled na působení lepku na lidský organismus. Tento pohled je trochu jiný, než jsem se před lety učil ve škole, a je možné, že za pár let či desítek let bude náš pohled opět trochu jiný, tak jak se vyvíjí stupeň poznání lékařských a přírodních věd.
Lepek může poškozovat lidský organismus různými způsoby:
Náš organismus si vlivem lepku vytváří určité protilátky proti vlastním tkáním, v tomto případě proti sliznici tenkého střeva. Působením lepku a autoimunitní reakce dochází k poškození sliznice tenkého střeva, které se ztenčuje a dochází k horšímu vstřebávání některých prvků v živin. Prvním projevem celiakie u dospělého člověka může být například anémie (chudokrevnost) z nedostatku železa. V krvi prokazujeme protilátky proti gliadinu a tkáňové transglutamináze. Diagnostická je biopsie z dvanáctníku při normální stravě (ne bezlepkové). Celiakie je velmi dobře léčitelná bezlepkovou stravou. Pokud člověk dodržuje bezlepkovou dietu, nemá žádné potíže, je zcela zdravý.
Mnohdy je to spíše alergická reakce na mouku. Může se projevovat různě – například průduškovým astmatem, kontaktní dermatitidou (zánětem kůže) nebo kopřivkou, ale může se také projevovat jako potravinová alergie, kdy člověk obvykle dostává průjem po požití lepku či pšeničné mouky. V krvi zjistíme imunoglobuliny IgE. Projevy alergie jsou odstranitelné, pokud se člověk vyhýbá pšeničné mouce a lepku.
Člověk reaguje nějakými potížemi na lepek a pšeničnou mouku, aniž by byla prokazatelná celiakie či alergie na lepek (například bolesti břicha, průjmovitá stolice, nadýmání…). Člověk, který nesnáší lepek (má potíže po požití lepku), by měl lepek ze stravy vyloučit.
Je to taková obdoba vegetariánů, kteří odmítají jíst maso, protože nechtějí zabíjet živočichy. Soucítí s živými organismy a nechtějí je trápit. (A přitom si neuvědomují, že rostliny jsou také součástí živého světa a že tedy konzumací rostlinné stravy jí také živé organismy.) Je to otázka psychologická a možná i filosofická.
Samozřejmě lidé, kteří mají averzi na lepek, budou po požití lepku reagovat špatně (pokud budou vědět o tom, že lepek je ve stravě) a budou se snažit vynechávat lepek ze své stravy.
Pokud nemáte alergii na lepek, nemáte autoimunitní onemocnění – celiakii a nemáte ani nesnášenlivost lepku, jste zdraví a nemáte žádné problémy, pak není žádný důvod k tomu, abyste lepek vynechávali ze své stravy.
Byla prováděna dvojitě slepá studie s vrcholovými cyklisty na účinek lepku. Část cyklistů dostávala potraviny s lepkem, část dostávala potraviny bez lepku. Sportovci nevěděli, jakou stravu jí, a ti, co ji stravu podávali, také nevěděli, co jim podávají. To je podstata dvojitě slepé studie. A tato studie prokázala, že vynechání lepku ze stravy nemělo žádný vliv na výkonnost cyklistů ani na jejich zdravotní stav.
Takže pokud je člověk zdravý, pak vynechávání lepku ze stravy a bezlepková strava nemá smysl, nepomůže mu zlepšit zdravotní stav ani výkonnost.