Dvě hlavní zásady.

Dnes se chci s vámi podělit dvě nejdůležitější zásady správného a zdravého způsobu stravování. Tyto hlavní zásady jsou platné pro všechny možné varianty zdravého způsobu stravování.

1. Není důležité to, co občas výjimečně sníte, ale důležité je to, jak se stravujete pravidelně každý den.

První zásada zní: Není důležité to, co občas výjimečně sníte, ale důležité je to, jak se stravujete pravidelně každý den.

Platí to i v tomto období vánočních svátků, Silvestra a Nového roku. Jestliže jste snědli nějaké cukroví nebo více bramborového salátu, nic se neděje.

Pokud se tak nestravujete celoročně každý den, pak se s tím váš organismus vyrovná. Nějaké to kilo navíc v průběhu ledna zase shodíte, opět dosáhnete své optimální hmotnosti a vaše tělo bude v pohodě.

Takže ještě jednou: Není důležité to, co občas výjimečně sníte, ale to, jak se stravujete pravidelně každý den. Nemějte depresi z toho, že jste snědli něco navíc nebo něco, co jste neměli sníst, užijte si to a další dny si již zase řiďte zásadami zdravého stravování.

2. Pokud nějaké jídlo vám nedělá dobře, pak ho nejezte.

Druhá zásada: Pokud nějaké jídlo vám nedělá dobře – a to bez ohledu na to, jak je zdravé nebo jak je vám doporučováno, pak ho nejezte.

Možná si říkáte, že to dá zdravý selský rozum, že vám to nemusím doporučovat. Ale každý týden se v každé nemocnici objeví člověk s bolestmi břicha, který říká: „Já vím, že ten bramborový salát a řízek jsem neměl jíst, nikdy mi to nedělalo dobře, ale když já jsem měl na ten řízek takovou chuť!“ A pak přijde do nemocnice se žlučníkovým záchvatem nebo zánětem slinivky břišní.

Pokud vám nějaké jídlo neudělá dobře a neudělá vám dobře ani podruhé, pak ho potřetí už nejezte, protože vám neudělá dobře ani potřetí, ani počtvrté.

To jsou dvě jednoduché, ale důležité zásady, které je třeba uplatňovat během celého roku a o to více v průběhu svátečních dnů.

Souhrn:

Přeji vám do nového roku hodně zdraví, užívejte si života, správně relaxujte a pamatujte si dvě hlavní zásady:

  1. Není důležité to, co občas výjimečně sníte, ale důležité je to, jak se stravujete pravidelně každý den.
  2. Pokud nějaké jídlo vám nedělá dobře, pak ho nejezte.

Dělejte něco pro zdraví a zjednodušte si život díky lepšímu zdraví!

orlik@orlikovi.cz
MUDr. Jaroslav Orlík je internista a gastroenterolog, který se více než 20 let zabývá analýzou prvků ve vlasech a více než 25 let podniká se zárukou. Pomáhá lidem správně se stravovat, vyrovnávat se se stresem a cíleně brát správné doplňky stravy na základě analýzy prvků ve vlasech. Pomáhá lidem zlepšit jejich zdravotní stav, životní styl a finanční zabezpečení, aby se cítili lépe a měli více radosti ze života.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.