Dnes se chci s vámi podělit dvě nejdůležitější zásady správného a zdravého způsobu stravování. Tyto hlavní zásady jsou platné pro všechny možné varianty zdravého způsobu stravování.
První zásada zní: Není důležité to, co občas výjimečně sníte, ale důležité je to, jak se stravujete pravidelně každý den.
Platí to i v tomto období vánočních svátků, Silvestra a Nového roku. Jestliže jste snědli nějaké cukroví nebo více bramborového salátu, nic se neděje.
Pokud se tak nestravujete celoročně každý den, pak se s tím váš organismus vyrovná. Nějaké to kilo navíc v průběhu ledna zase shodíte, opět dosáhnete své optimální hmotnosti a vaše tělo bude v pohodě.
Takže ještě jednou: Není důležité to, co občas výjimečně sníte, ale to, jak se stravujete pravidelně každý den. Nemějte depresi z toho, že jste snědli něco navíc nebo něco, co jste neměli sníst, užijte si to a další dny si již zase řiďte zásadami zdravého stravování.
Druhá zásada: Pokud nějaké jídlo vám nedělá dobře – a to bez ohledu na to, jak je zdravé nebo jak je vám doporučováno, pak ho nejezte.
Možná si říkáte, že to dá zdravý selský rozum, že vám to nemusím doporučovat. Ale každý týden se v každé nemocnici objeví člověk s bolestmi břicha, který říká: „Já vím, že ten bramborový salát a řízek jsem neměl jíst, nikdy mi to nedělalo dobře, ale když já jsem měl na ten řízek takovou chuť!“ A pak přijde do nemocnice se žlučníkovým záchvatem nebo zánětem slinivky břišní.
Pokud vám nějaké jídlo neudělá dobře a neudělá vám dobře ani podruhé, pak ho potřetí už nejezte, protože vám neudělá dobře ani potřetí, ani počtvrté.
To jsou dvě jednoduché, ale důležité zásady, které je třeba uplatňovat během celého roku a o to více v průběhu svátečních dnů.
Přeji vám do nového roku hodně zdraví, užívejte si života, správně relaxujte a pamatujte si dvě hlavní zásady:
Dělejte něco pro zdraví a zjednodušte si život díky lepšímu zdraví!