Častým problémem v gastroenterologické ordinaci je pálení žáhy.
Je to pálivý pocit za hrudní kostí. Může mít různou intenzitu od slabého pálení až po nesnesitelnou pálivou bolest. Bolest obvykle začíná za dolní části hrudní kosti, někdy vystřeluje v rozsahu celé hrudní kosti, někdy až do krku. Někdy se může samostatně objevovat jen v oblasti krku, někdy se přidružuje bolest pod mečovitým výběžkem hrudní kosti ve středu horní části břicha.
Pálení žáhy vzniká tím, že nefunguje dolní jícnový svěrač, což je svěrač mezi jícnem a žaludkem, který brání tomu, aby se jídlo a žaludeční šťávy nedostaly zpět do jícnu.
Je to opravdu svěrač, není tam žádná záklopka, jak si to někteří lidé představují. Pro vaši představu: řitní otvor je také svěrač, není to žádná záklopka, v případě potřeby se otevře a potom zase zavře. Na podobném principu funguje dolní jícnový svěrač.
Pokud je tento svěrač povolený, nefunkční, pak se žaludeční šťávy mohou dostávat zpět do jícnu. Protože žaludeční šťávy jsou kyselé, obsahují kyselinu chlorovodíkovou, naleptávají sliznici v jícnu a to vyvolává pálení žáhy.
Každý, kdo mívá pálení žáhy, by měl alespoň jednou podstoupit endoskopické vyšetření jícnu a žaludku, tedy gastroskopii. Potřebujeme zjistit, jestli jde opravdu jen o porušenou funkci svěrače a zánět jícnu způsobený naleptáním nebo se jedná o nějaké jiné onemocnění či poruchu.
Většinou se neobejdeme bez léků, které snižují tvorbu kyseliny chlorovodíkové a tím i kyselost žaludečních šťáv. Léky je potřeba brát zpočátku pravidelně každý den, později u některých lidí je možné je brát dle potřeby při potížích, některé osoby je potřebují brát trvale.
Pokud máte pálení žáhy, pak kromě braní léků si potřebujete pomáhat jednak chemicky, jednak mechanicky.
Chemická pomoc spočívá v tom, že vynecháte všechny perlivé nápoje a vše, co je nadměrně kyselé – tedy citrusové plody, koncentrované ovocné šťávy, některé ovocné čaje. Většině osob s pálením žáhy nedělá dobře káva a bílé víno, mnohdy pečivo z bílé pšeničné mouky, některé ovoce, cibule nebo česnek. Je to dost individuální. Platí, že jídlo, které vám nedělá dobře, nejezte.
Mechanická pomoc spočívá v tom, že si uvědomíte, že při nefunkčnosti svěrače jícen a žaludek fungují jako spojené nádoby. Pokud se jícen dostane pod úroveň žaludku, šťávy do něj potečou.
Pokud tedy potřebujete něco zvednout ze země, pak si dřepněte, nepředklánějte se. Nejhorší je trvalá činnost v předklonu, takže při práci na zahrádce si sedněte nebo klekněte.
Dále pomůže úprava postele. Potřebujete spát mírně do kopce. Nepomůže však podložit hlavu více polštáři. Potřebujete si z postele udělat nakloněnou rovinu – polohovacím roštem, dlouhým klínem nebo podložíte nohy od postele v hlavové části (stačí 6-10 cm).
Pro první pomoc existují i léčebné přípravky ve formě gelů, které si můžete vzít při potížích.
Žádný z léků však neovlivňuje a neléčí dolní jícnový svěrač. Je možné operační řešení, které se provádí v nezbytně nutných případech, když výše uvedená léčba nestačí.