Třetí pravidlo anti-aging desatera – dodržujte pitný režim.

pitný režim

Tolik cavyků kolem obyčejné vody! Lidé se stále dohadují: máme pít hodně nebo málo? Potřebujeme vůbec pít? A co vlastně máme pít? A někteří to naopak neřeší vůbec.

Během své lékařské praxe jsem se setkal v nemocnici se spoustou lidí, kteří během dne vypili sotva 2 decilitry nějaké tekutiny, protože prostě nepociťovali žízeň. Je to tak – jak nám přibývají roky, ztrácíme pocit žízně a pokud nemáme vytvořeny správné návyky, pak nepijeme dostatečné množství vody.

Přitom lidské tělo je tvořeno asi ze 2/3 vodou! Voda se podílí na transportu živin v organismu, udržuje rovnováhu elektrolytů, které regulují tělesnou teplotu a krevní tlak.  Voda se podílí na detoxikaci organizmu (vylučování toxických látek ledvinami) ,  udržuje vlhkost sliznic (oči, ústa, nos…) a kloubů.Voda je důležitá pro správnou funkci orgánů, udržuje nás ve fyzické pohodě.

Každý den vodu ztrácíme z organizmu, i když nic neděláme a jen v klidu ležíme. Voda z těla odchází s každým výdechem, kůží – potem, močí a stolicí. Pokud ji nedoplňujeme, chybí v buňkách i mezibuněčném prostoru, dochází k zahušťování organizmu, který je tak náchylnější k nemocem a rychlejšímu stárnutí.

Tady bych chtěl připomenout jednotlivé body tzv. Anti-aging desatera:

  1. Stravujte se zdravě
  2. Doplňte do těla důležité látky
  3. Dodržujte pitný režim
  4. Pohybujte se
  5. Omezujte stres
  6. Pěstujte sociální kontakty
  7. Vyhýbejte se znečištěnému prostředí
  8. Spánek je lék
  9. Optimismus
  10. Láska a doteky léčí

Pravidelné doplňování tekutin tedy jednoznačně patří k vědomému zpomalování stárnutí.

A nyní se objevují před námi dvě otázky: 1. Co máme pít? 2. Kolik toho máme vypít?

  1. Co máme pít?

první zásady anti-aging desatera – stravujte se zdravě – víme, že bychom neměli pít slazené nápoje (příjem nadbytečného cukru je jednou z hlavních příčin obezity).

Pozor na větší příjem minerálních vod. Většina z nich obsahuje velké množství sodíku a nadměrný příjem sodíku přispívá ke vzniku vysokého krevního tlaku (hypertenze). Z analýzy prvků ve vlasech víme, že k vysokému krevnímu tlaku se vztahují dva poměry – Na/Mg a Ca/Na. Omezení příjmu sodíku je jednou z hlavních zásad prevence a léčby hypertenze. Naštěstí na každé láhvi s minerální vodou je etiketa se složením a obsahem minerálů.

Jako gastronterolog nedoporučuji ani častější pití perlivých vod – oxid uhličitý může vést k překyselení a také k nedostatečné funkci kardie (svěrač mezi jícnem a žaludku), která vede k bolestem v nadbřišku a pocitům pálení žáhy.

Takže ideální nápoje jsou neslazená, neperlivá voda a neslazené čaje, připravené z kvalitní vody.

V naší vodovodní síti bychom měli mít kvalitní pitnou vodu, ale vždy tomu tak není. Vodárny obvykle garantují kvalitu vody při výstupu, ale už tak úplně nemají kontrolu nad tím, co se stane s vodou, než přiteče potrubím do vašeho domu či bytu.

Biochemici z laboratoře Biomol-med, se kterými spolupracuji při analýze prvků ve vlasech, mne naučili, abych pil filtrovanou vodu z kvalitních vodních filtrů. A proto doma již roky používám filtrační zařízení na úpravu pitné vody eSpring, které kombinuje technologie lisovaného bloku aktivního uhlíku, ultrafialové lampy a elektronického monitorování. Zařízení je navíc průtočné, takže odpadá i riziko dodatečné bakteriální kontaminace.

  1. Kolik toho máme vypít?

V otázce „kolik toho máme vypít?“ panuje snad ještě více nejasností než v tom, co máme pít. Já se řídím jednoduchým doporučením, které říká, že bychom měli vypít 250 ml na každých 10 kg naší hmotnosti. Přičemž při fyzické zátěži nebo při vyšších teplotách (ať už vnějších nebo vnitřních) bychom měli pít více.

Jako gastroenterolog lidem doporučuji, aby většinu tekutin vypili před jídlem. Po jídle bychom měli pít nejdříve za hodinu a půl. Zlepšíme tak naše trávení. Pokud totiž vypijeme větší množství tekutiny najednou, nezůstává v žaludku, ale proteče po velké křivině žaludku dále do dvanáctníku a tenkého střeva, bez ohledu na to, jestli je žaludek prázdný nebo plný.

Za 5-15minut poté, co začneme jíst – začneme žvýkat, se reflexně ze slinivky břišní vyměšují trávicí šťávy s trávicími enzymy do dvanáctníku. Tam zůstávají připraveny na zahájení trávení do té doby, než se ze žaludku začne uvolňovat první trávenina (což je asi 45 minut po zahájení žvýkání).

Většinou jíme delší dobu než 5 minut, takže po skončení jídla situace vypadá následovně: žaludek je plný tráveniny, ve dvanáctníku máme připraveny trávicí enzymy. Pokud vypijeme po jídle 200 – 500 ml tekutin, pak tato tekutina proteče po velké křivině žaludku dále do dvanáctníku a tenkého střeva a spláchne s sebou trávicí enzymy. Pokud nemáme dokonale funkční slinivku břišní, aby okamžitě poslala další trávicí šťávy do dvanáctníku, máme problémy s trávením. Podle mých zkušeností více než polovina různých tzv. funkčních zažívacích obtíží se dá odstranit změnou příjmu tekutin.

Vypijte v době 30 minut před každým hlavním jídlem půl litru tekutiny (nemusí to být najednou, klidně si to rozdělte po 100 ml) a po jídle pijte nejdříve za 1,5 hodiny. (Pokud potřebujete po jídle zapít tabletu, klidně ji malým douškem zapijte. Kávu po jídle také pijeme malými doušky, ale pivo určitě vypijte před jídlem.) Takto během dne vypijete nejméně 1,5 litru vody a vypěstujete si zvyk i do dalších let.

To vám může pomoci ve stáří, kdy mnoho lidí nepociťuje žízeň a pije jen málo. Vy budete mít vytvořen zvyk, díky němuž vypijete nejméně 1,5 litru tekutin každý den, aniž byste se museli k tomu výrazně nutit. V 90 letech už možná nebudete vědět, proč pijete před jídlem, ale budete to dělat, protože jste si vytvořili návyk.

orlik@orlikovi.cz
MUDr. Jaroslav Orlík je internista a gastroenterolog, který se více než 20 let zabývá analýzou prvků ve vlasech a více než 25 let podniká se zárukou. Pomáhá lidem správně se stravovat, vyrovnávat se se stresem a cíleně brát správné doplňky stravy na základě analýzy prvků ve vlasech. Pomáhá lidem zlepšit jejich zdravotní stav, životní styl a finanční zabezpečení, aby se cítili lépe a měli více radosti ze života.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.