6 důvodů proč jíst omega-3 mastné kyseliny

Zařazujete ryby do svého jídelníčku?

Často se mne na konzultacích k výsledkům analýzy prvků ve vlasech lidé ptají, jestli musí jíst ryby. Odpovídám jim, že nemusí, pokud je dokážou nahradit jinou stravou.  Ryby mají velmi kvalitní bílkoviny a obsahují spoustu dalších živin, ale to, co je důležité a co se obtížně nahrazuje, jsou omega-3 mastné kyseliny.

Naše strava musí obsahovat určité živiny, které si naše tělo nedokáže vytvořit samo. Jsou to prvky, vitaminy, esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny, mezi které patří omega-3 mastné kyseliny.

Omega-3 mastné kyseliny plní mnoho funkcí.

  1. Podílejí se na správném složení tuků – zlepšují poměr mezi „špatným“ a „dobrým“ cholesterolem. Brání tak vzniku aterosklerózy
  2. Mají antiagregační účinek, brání vzniku trombů (sraženin) v našich cévách
  3. Mají vasodilatační účinek (roztahují cévy)- zlepšují prokrvení končetin a orgánů
  4. Mají protizánětlivý účinek
  5. Jsou důležité pro správný rozvoj mozku a smyslů u plodu a novorozenců. Zvláště důležité jsou v prvních šesti týdnech těhotenství, proto je důležité, aby těhotné ženy braly omega-3 mastné kyseliny
  6. V poslední době se objevily studie, které prokázaly, že omega-3 mastné kyseliny také zlepšují mozkovou činnost i u starých lidí!

Pokud nejsme schopni sníst dostatečné množství omega-3 mastných kyselin v rybím mase, potřebujeme brát doplňky stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin.

Jsem přesvědčen o tom, že téměř žádný člověk v České republice nepřijímá potravou dostatečné množství omega-3 mastných kyselin, a proto je doporučuji ve formě doplňků stravy.

I u těchto suplementů je důležité, z jakých zdrojů omega-3 mastné kyseliny pocházejí. Většina suplementů na trhu jsou vyráběny z ryb chovaných v sádkách u mořského pobřeží, jen některé pak z ryb, které jsou volně loveny v moři. Rozdíl je podobný jako u kuřecího masa z kuřat chovaných v klecích a chovaných volně na zahradě. Je to otázky kvality.

Osobně používám Omega-3 komplex Nutrilite, který je vyráběn z ryb, které byly uloveny v chladných vodách Atlantického oceánu.

Až zase budete přemýšlet o svém zdraví, vzpomeňte si na omega-3 mastné kyseliny a konzumujte je pravidelně nejlépe formou kvalitních doplňků stravy.

orlik@orlikovi.cz
MUDr. Jaroslav Orlík je internista a gastroenterolog, který se více než 20 let zabývá analýzou prvků ve vlasech a více než 25 let podniká se zárukou. Pomáhá lidem správně se stravovat, vyrovnávat se se stresem a cíleně brát správné doplňky stravy na základě analýzy prvků ve vlasech. Pomáhá lidem zlepšit jejich zdravotní stav, životní styl a finanční zabezpečení, aby se cítili lépe a měli více radosti ze života.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.