Na svých přednáškách a konzultacích učím lidi, že jednou z hlavních zásad zdravého způsobu stravování je výrazné omezení jednoduchých sacharidů nebo úplné vynechání jednoduchých sacharidů ze své stravy.
Jednoduché sacharidy bychom měli jíst jenom tehdy, když máme za sebou nějakou vytrvalostní fyzickou zátěž nebo během dlouhodobé vytrvalostní fyzické zátěže.
Například na svých horských túrách si mohu nějaké jednoduché sacharidy dopřát, protože je během celodenní zátěže spálím a přeměním na energii.
Jednoduchý cukr, který sníme a teď hned nepřeměníme na energii, se nám ukládá ve formě tuků.
Toto učím, ale otázka zní:
Měl jsem možnost vidět dokumentární film o tom, jak cukr působí na lidský organismus. Jeden mladý muž v Austrálii se rozhodl, že na sobě vyzkouší účinky běžné stravy, kterou Australané jedí s obsahem skrytým jednoduchých sacharidů v běžných potravinách, které nakupují v obchodech.
Pokus proběhl pod lékařským dozorem s vyšetřeními laboratorními i na CT. Pokus trval asi 3 měsíce a byl zdokumentován účinek vyššího příjmu cukru na lidský organismus. A také bylo ukázáno, jak se tělo mladého muže dokázalo spravit, když cukr zase přestal jíst.
Na video se můžete podívat – najdete ho zde.
Udělejte si čas – dokument je v délce celovečerního filmu, ale opravdu stojí za to! Je nádherně a poutavě natočen, určitě byste ho měli vidět.
Udělejte všechno pro to, abyste ho mohli vidět, bude to mít zajímavé důsledky na váš zdravotní stav a váš způsob stravování.
Dělejte něco pro zdraví a zjednodušte si život díky lepšímu zdraví!