Na konzultacích k analýze prvků ve vlasech se mě opakovaně a stále dokola lidé ptají, jestli opravdu musí brát nějaké ty doplňky stravy. A já jim opakovaně říkám, že jsem přesvědčen o tom, že musí.
37 let pracuji jako internista a gastroenterolog, 17 let se zabývám analýzou prvků ve vlasech. Po těch letech praxe, studia a sbírání zkušeností a vědomostí jsem dospěl k názoru, že naše strava neobsahuje to, co od ní očekáváme. Není to jen moje domněnka.
My se sice můžeme dočíst v různých knihách, publikacích, článcích v časopisech a na internetu, co by měly jednotlivé potraviny obsahovat – které vitaminy a které stopové prvky by ta konkrétní zelenina a to konkrétní ovoce měly obsahovat, ale má to jeden problém. Dnes zelenina a ovoce neobsahují to, co by měly obsahovat a co od nich očekáváme.
Mnohá vědecká pracoviště to zkoumala už před lety a dospěla k jednoznačnému závěru. Je jedno, jestli to byla pracoviště v Německu, ve Švýcarsku nebo USA. Jednoznačný závěr je: dnešní zelenina a ovoce neobsahují tolik vitaminů, které měly před 10 lety, neobsahují tolik stopových prvků, kolik před 10 lety. Natož aby obsahovaly tolik stopových prvků a vitaminů, kolik obsahovaly před 20, 50, neřku-li před 100 lety.
Dnešním způsobem intenzivního zemědělského a zahradnického hospodaření dochází k vyčerpávání půdy. Půda tak neobsahuje ty stopové prvky, které by tam měly být. Protože v hnojivech se do půdy dodávají jen ty prvky, které jsou nezbytné, aby rostliny rostly.
Půdy většinou nejsou obohacovány prvky, jako jsou selén, mangan, hořčík… Tímto způsobem jsou půdy vyčerpávány a rostliny nemají z čeho brát. Když prvky nemají rostliny, nedostanou se ani do živočichů, takže nejen rostlinné, ale ani živočišné produkty neobsahují to, co bychom v nich očekávali, a my nepřijímáme v stravě to, co bychom měli.
Většina doplňků stravy, které doporučuji na základě výsledků analýzy prvků ve vlasech, jsou vyráběny jako koncentráty z rostlin. Takže i kdyby rostliny obsahovaly, co by měly obsahovat, měli bychom sníst několik kilogramů ovoce a zeleniny každý den. A to nejsme schopni sníst.
Takže šetříme nejen objem požité potravy, ale i naši peněženku, protože doplňky stravy jsou levnější než ten velký objem potravy, kterou bychom měli sníst. Stejně je to i se živočišnými produkty. Pokud bychom měli sníst tolik ryb, abychom dodávali dostatečné množství omega-3 mastných kyselin, asi bychom se nedoplatili.
Naše potrava tedy jednak neobsahuje to, co by obsahovat měla, jednak ani nejsme schopni sníst takový objem potravy, abychom mohli ve stravě dodat to, co opravdu potřebujeme.
Kdybychom nechtěli jíst doplňky stravy, pak nikdo z nás nemá doma biochemickou laboratoř, aby si zjistil, jestli naše potraviny, zvláště zelenina a ovoce, obsahují to, co by tam mělo být.
V této naší biochemické laboratoři bychom měli potraviny kontrolovat každý den, abychom dodávali to, co opravdu potřebujeme v potřebném množství.
V kvalitních doplňcích stravy je garantovaný obsah a my si můžeme vypočíst, kolik tablet či kapslí máme sníst.
O tom, jaké doplňky stravy brát, bude pojednávat další článek.