Páté pravidlo anti-aging desatera – Omezujte stres

Relaxace v Jeseníkách

Znáte někoho ve vašem okolí, kdo není pod vlivem stresu? Správnější název by tedy měl být „omezujte působení stresu na váš organizmus“, protože stresovým činitelům se v dnešní době nikdo z nás nevyhne.

Jde o to, jak se vyrovnat s důsledky stresu a jak co nejrychleji napravit škody, které může v našem organizmus způsobit.

Jakýkoliv stresový činitel v našem organizmu vyvolává hormonální reakci, která má za úkol připravit nás k akci – bojovat nebo utíkat. (Bližší vysvětlení v článku Relaxace není ztráta času.)

Působení stresu se může viditelně projevit na našem těle překvapivými příznaky: nevolnost, nechutenství a bolesti břicha, vypadávání vlasů, cukání víček, ekzém a akné, bolesti v zádech.

Pokud se nenaučíme rozkládat stresové hormony, působí dlouhodobě na náš organizmus a vyvolávají změny, které vedou k tzv. civilizačním chorobám (hypertenze, cukrovka, ateroskleróza…) nebo ke chronickým zánětům (štítná žláza, trávicí ústrojí, pohybový aparát…) nebo k syndromu chronické únavy.

Pokud chceme těmto chorobám (a také rychlejšímu stárnutí) předejít, můžeme si vybrat jednu ze dvou možností:

  1. Vyhýbat se stresovým situacím. To si v dnešní době vůbec nedokážu představit. Znamenalo by to mít zajištěné základní životní potřeby (jídlo, tekutiny, teplo, sex, bydlení, bezpečí) a potřebu lásky a sounáležitosti a zároveň se vzdát potřeby seberealizace. Protože při jakékoliv pracovní, podnikatelské i společenské aktivitě dochází k různým stresovým situacím. Takže – zajistit si trvalý pasivní příjem v dostatečné výši a potom se dalším aktivitám úplně vyhnout. Ale myslím si, že v tomto případě by zase člověka stresovalo to, že nic nedělá.
  2. Naučit se rozkládat stresové hormony. Tato možnost je zřejmě jedinou reálnou variantou. Stresové hormony rozkládáme v procesu, kterému se říká relaxace.

Při relaxaci bychom měli pravidelně používat obě její formy – aktivní (fyzickou) i pasivní (klidovou).

  1. Najděte si fyzickou aktivitu, která vás baví a které se budete věnovat alespoň dvakrát týdně po dobu 45-60 minut. Nemusíte do tělocvičny. Pokud jste nikdy nesportovali, obujte si pohodlné boty a běžte se na hodinu projít rychlejším tempem.
  2. Ke klidové relaxaci můžete využívat meditaci, jógu, autogenní trénink, Silvovu metodu či jiné způsoby využívání alfa-hladiny, relaxační hudbu, dechové techniky, sauna, masáže. Mnohé z těchto metod je třeba se naučit pod vedením zkušeného trenéra či učitele. Své klienty učím tzv. léčebnou představivost.

Zajímavou metodou k odhalení dlouhodobého působení stresu na organizmus a zhodnocení, jak se organizmus se stresem vyrovnává, je analýza prvků ve vlasech. Stresové hormony způsobují kaskádu biochemických změn a analýza minerálního hospodářství nám dovoluje zhodnotit situaci a také předvídat vývoj a ovlivňovat procesy přirozeným a velmi prostým způsobem – každodenní stravou, relaxací a doplňky stravy.  Na základě metabolického typu nám pomůže analýza prvků ve vlasech určit, jak intenzivní fyzickou aktivitu potřebujme ke správné relaxaci.

Naučme se vyrovnávat se stresem. Relaxace je činností, která je velmi důležitá pro naše zdraví a zpomalování stárnutí. Určitě to není ztráta času. Potřebujeme relaxovat. Pokud se pravidelně budeme věnovat relaxaci, budeme nejenom zdravější, ale také budeme zpomalovat stárnutí a budeme efektivnější při každodenních činnostech.

orlik@orlikovi.cz
MUDr. Jaroslav Orlík je internista a gastroenterolog, který se více než 20 let zabývá analýzou prvků ve vlasech a více než 25 let podniká se zárukou. Pomáhá lidem správně se stravovat, vyrovnávat se se stresem a cíleně brát správné doplňky stravy na základě analýzy prvků ve vlasech. Pomáhá lidem zlepšit jejich zdravotní stav, životní styl a finanční zabezpečení, aby se cítili lépe a měli více radosti ze života.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.