Hlavní zásady zdravého způsobu stravování.

Nejenom pohybem se dostaneme ke zdraví – potřebujeme se také správně stravovat.

Na základě výsledků analýzy prvků ve vlasech můžeme lidi rozdělit na 3 skupiny podle rychlosti metabolismu – na osoby s rychlým, pomalým a smíšeným metabolickým typem. Každá tato skupina má svá specifika týkající se způsobu stravování.

Existují však hlavní zásady, které bychom měli dodržovat všichni, protože jsou společné pro všechny metabolické typy. Na konzultacích obvykle lidem říkám, že mám pro ně dvě dobré zprávy a jednu špatnou.

Bílkoviny.

První dobrá zpráva se týká bílkovin a říká, že můžeme jíst maso. Nemusíme ho jíst každý den a můžeme ho jíst každý den.

Maso je zdroj bílkovin. Podle metabolického typu pak doporučujeme určité druhy masa (například kuřecí a krůtí maso zrychluje metabolismus, vepřové maso zpomaluje metabolismus).

Velmi dobrým zdrojem bílkovin jsou vejce – obsahují bílkovinu o nejvyšší biologické hodnotě.

Množství mléčných výrobků je už závislé na metabolickém typu, protože zpomalují metabolismus. Takže osoby s pomalým metabolickým typem si potřebují hlídat příjem mléčných výrobků (obvykle se doporučuje maximálně 2-3x týdně), stejně tak by měli být opatrní se zařazováním výrobků z kravského mléka lidé s krevní skupinou 0.

Tuky

Druhá dobrá zpráva se týká tuků. Jediné tuky, které nám opravdu škodí, jsou ty, které obsahují transnenasycené mastné kyseliny.

Tyto kyseliny se v přírodě vyskytují v minimálním množství a jsou obsaženy především ve ztužených rostlinných tucích typu margariny a v rostlinných olejích, které prošly vysokými teplotami – ať už při výrobě, nebo při přípravě jídla.

Jaké tuky bychom tedy měli jíst?

A) Klasické máslo, event. přepuštěné máslo, které je vhodné i ke smažení.

B) Rostlinné oleje, lisované za studena, nejméně 3 různé druhy, nejen olivový olej. Poznáte je snadno – mají to napsáno na etiketě. Tyto oleje jsou určeny k podávání za studena (do zeleninových salátů nebo přidávat k již tepelně zpravované zelenině). Pokud budete smažit na rostlinném oleji, vždy přesáhnete teplotu 150 st.C a při této teplotě začínají v oleji vznikat transnenasycené mastné kyseliny.

C) Takže pokud už chcete smažit, pak smažte na vepřovém sádle nebo na přepuštěném másle.

Sacharidy

Špatná zpráva se týká jednoduchých cukrů. Neměli bychom jíst žádné jednoduché cukry nebo bychom je měli výrazně omezit.

Zjednodušeně řečeno: každý jednoduchý cukr, který sníme a nepřeměníme ho teď hned na energii, se nám ukládá ve formě tuků:

A) nejen ve formě podkožního tuku, který nejdříve zpozorujeme,

B) ale také ve formě viscerálního – útrobního tuku, který se nám ukládá v břiše kolem nitrobřišních orgánů a také v nich,

C) a také ve formě tuku, který se nám ukládá do stěn tepen, a vzniká takto ateroskleróza.

Jednoduché cukry bychom měli jíst jenom během a po vytrvalostní fyzické zátěži.

Další zásady

Další zásada se týká příjmu ovoce a zeleniny – přečtěte si článek Kolik zeleniny a ovoce potřebuji sníst?

Pitnému režimu je věnován článek Co, kdy a kolik mám každý den pít?

Konkrétní doporučení ke způsobu stravování se dozvíte na základě výsledků analýzy prvků ve vlasech. Abychom byli zdraví, potřebujeme se hýbat a potřebujeme se také správně stravovat podle svého metabolického typu.

Dělejte něco pro zdraví a zjednodušte si život díky lepšímu zdraví.

orlik@orlikovi.cz
MUDr. Jaroslav Orlík je internista a gastroenterolog, který se více než 20 let zabývá analýzou prvků ve vlasech a více než 25 let podniká se zárukou. Pomáhá lidem správně se stravovat, vyrovnávat se se stresem a cíleně brát správné doplňky stravy na základě analýzy prvků ve vlasech. Pomáhá lidem zlepšit jejich zdravotní stav, životní styl a finanční zabezpečení, aby se cítili lépe a měli více radosti ze života.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.