Statistiky a demografické předpovědi nám říkají, že se budeme dožívat stále vyššího věku. To bude spíše pravidlem, neměli bychom být tím překvapeni.
Důležitější bude, abychom byli v seniorském věku zdraví, v dobré fyzické, psychické, sociální a také finanční kondici.
Abychom si tak mohli užívat, že konečně máme čas na všechny své koníčky a na vše, co nás baví. Abychom naše vědomosti, zkušenosti a životní moudrost mohli předávat svým vnukům a pravnukům.
K tomu se potřebujeme naučit, jak zpomalovat stárnutí a jak se v dobré fyzické, psychické, sociální a finanční kondici udržet.
Před lety společnost na zpomalování stárnutí zformulovala tzv. Anti-aging desatero. A první zásadou je stravujte se zdravě.
To zní velmi logicky a jednoduše. Avšak co to je to zdravé stravování? Je možné stanovit nějaká pravidla? A jak dlouho budou platit? Když si představím, co jsme se učili (nebo spíš neučili) o stravování na lékařské fakultě a co jsem v prvních letech mé lékařské praxe učil své pacienty a své posluchače na různých přednáškách, vstávají mi vlasy na hlavě hrůzou.
Mimochodem – znáte 4 bílé zabijáky lidstva? – Cukr, sůl, bílá mouka …a…lékař.
Takže – jak si vybrat mezi těmi více než 20 000 dietami a způsoby stravování? Co je třeba dodržet?
Tady jsou hlavní zásady:
- Výrazné omezení jednoduchých sacharidů (cukrů) a pro některé osoby úplné vyloučení těchto jednoduchých sacharidů ze svého stravování. Už i WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje, aby energetický příjem z cukrů tvořil méně než 10% celkového energetického příjmu, a uvažuje se o doporučení snížit toto množství na méně než 5%. Jednoduché sacharidy jsou jednou z hlavních příčin obezity.
- Omezení nadměrného solení. Zvýšený příjem sodíku z kuchyňské soli je jednou z hlavních příčin vysokého krevního tlaku. (Z analýzy prvků ve vlasech víme, že ke krevnímu tlaku mají vztah poměry Na/Mg a Ca/Na).
- Omezení příjmu složených sacharidů (škrobů) hlavně ve formě bílé pšeničné mouky. Vhodnější je celozrnné pečivo a pečivo žitné nebo ječné.
- Vyvarovat se příjmu trans-nenasycených mastných kyselin. Ty jsou obsaženy hlavně v margarinech a rostlinných olejích, které prošly vysokými teplotami – buď při výrobě, nebo při přípravě jídla. Které tuky tedy máme jíst? Máslo, rostlinné oleje lisované za studena (používat více druhů) a ke smažení používat vepřové sádlo.
- Každý den bychom měli sníst 5 porcí ovoce a zeleniny, přičemž ovoce by měly být maximálně 2 porce. Jedna porce je to, co se vám vejde do dlaně.
- Stravujte se tak, abyste si udrželi optimální hmotnost. Pro některé osoby to znamená nejprve zhubnout na optimální hmotnost a potom teprve ji dlouhodobě udržovat. Nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak dosáhnout optimální hmotnost a trvale si ji udržet, je použít program Bodykey by Nutrilite,který je založen na genetickém vyšetření. V našich genech je totiž zakódováno, jestli více přibýváme na hmotnosti po cukrech nebo po tucích. A na základě vyšetření vaší DNA vám program sestavuje jídelníček přímo na míru, jen pro vás, a to doživotně.
To, jestli budeme schopni v 80 letech chodit s našimi vnuky po horách nebo si jiným způsobem aktivně užívat život, můžeme z velké části ovlivnit my sami. Naučme se stravovat zdravě, udržovat si optimální hmotnost a zpomalujme stárnutí.