Inzulín je hormon slinivky břišní, který řídí mnoho procesů v těle. Problémy s tímto hormonem jsou jádrem mnoha zdravotních potíží v současné společnosti (tzv. civilizačních chorob).
Někdy totiž naše buňky přestanou reagovat na inzulín, tak jak by správně měly. Tento stav se nazývá inzulínovou rezistencí a je neuvěřitelně častý.
Studie v USA v roce 2002 ukázala, že 32,2% populace v USA má inzulínovou rezistenci. Toto číslo může vzrůst až na 70% u obézních dospělých a více než 80% u některých skupin pacientů. Inzulínovou rezistenci může mít také asi třetina obézních dětí a dospívajících.
Tato čísla jsou děsivá, ale dobrá zpráva je, že inzulínová rezistence se může dramaticky zlepšit vlivem jednoduchých změn životního stylu.
Tento článek vysvětluje, co to inzulínová rezistence je, proč bychom se o ni měli zajímat a jak ji můžeme překonat.
Inzulín a inzulínová rezistence – vysvětlení pojmu
Inzulín je hormon vytvářený slinivkou břišní (pankreatu). Jeho hlavním úkolem je regulovat množství živin v krevním řečišti. I když se inzulín hlavně podílí na řízení koncentrací krevního cukru, ovlivňuje také metabolismus tuků a bílkovin.
Když jíme jídlo, které obsahuje sacharidy, zvyšuje se množství cukru v krvi. Na to reagují buňky slinivky břišní, které pak uvolňují inzulín do krve. Pak inzulín cestuje krevním řečištěm a říká buňkám v celém těle, že by si měly vyzvednout cukr z krve. To vede ke snížení množství cukru v krvi a směrování cukru do buněk k využití nebo skladování.
To je důležité, protože vysoké množství cukru v krvi může mít toxické účinky, které způsobí závažné škody a může vést ke smrti, pokud se neléčí.
V důsledku různých důvodů (viz níže) někdy buňky přestanou reagovat na inzulin, tak jak by se měly. Jinými slovy stávají se „rezistentní“ na inzulin.
Když se to stane, slinivka začít produkovat ještě více inzulínu, aby hladinu cukru v krvi snížila. To vede k vysoké hladině inzulínu v krvi (hyperinzulinémie). Tento stav se může dále rozvíjet dlouhou dobu. Buňky jsou stále více rezistentní na inzulín a hladiny inzulínu a cukru v krvi stoupají.
Nakonec slinivka břišní nemusí být schopna držet krok s nárůstem koncentrace cukru v krvi a může dojít k poškození buněk slinivky břišní.
To vede ke snížení produkce inzulínu, takže nyní jsou v organizmu nízké koncentrace inzulínu a současně buňky, které neodpovídají na inzulín. To může vést k prudkému růstu hladiny cukru v krvi.
Když hladina cukru v krvi překročí určitou hranici, je diagnóza diabetu 2. typu jasná. Ve skutečnosti se jedná o zjednodušenou verzi, jak diabetes typu 2 se vyvíjí.
Inzulínová rezistence je hlavní příčinou tohoto rozšířeného onemocnění, které postihuje asi 9% lidí na celém světě.
Shrnutí: Inzulínová rezistence znamená, že buňky nereagují dobře na hormon inzulín. To způsobí vyšší hladinu inzulínu, vyšší hladinu cukru v krvi, a může vést k diabetu typu 2 a dalším zdravotním problémům.
Co způsobuje inzulínovou rezistenci?
Existuje mnoho možných příčin a činitelů, které mají vliv na vznik inzulínové rezistence.
Jedním z těch hlavních je zvýšené množství tuků v krvi.
Četné studie ukazují, že vysoké množství volných mastných kyselin v krvi působí na některé buňky, např. svalové tak, že přestanou správně reagovat na inzulín. To může být částečně způsobeno nárůstem množství tuků a metabolitů mastných kyselin uvnitř svalové buňky (nitrobuněčný tuk). To narušuje signální dráhy potřebné pro spolupráci s inzulínem.
Hlavní příčinou zvýšení volných mastných kyselin je nadbytečný kalorický příjem a vytváření nadbytečného tělesného tuku. Přejídání, přírůstek hmotnosti a obezita jsou pevně spojeny s inzulínovou rezistencí.
Nebezpečné je mít větší množství viscerálního (nitrobřišního) tuku. Tento typ tuku může uvolňovat velké množství volných mastných kyselin do krve, a může dokonce uvolnit zánětlivé hormony, které řídí rezistenci na inzulín.
Platí to i pro osoby s normální hmotností a štíhlé jedince, kteří však mají větší množství viscerálního tuku („štíhlí obézní“) – mohou být také inzulín rezistentní. Avšak běžnější to je mezi těmi, kteří mají nadváhu.
Existuje několik dalších možných příčin inzulínové rezistence:
Fruktóza: Vysoký příjem fruktózy (z přidaného cukru a ne z ovoce) je spojen s rezistencí na inzulín.
Zánět: Zvýšený oxidační stres a zánět v těle může vést k rezistenci na inzulín.
Neaktivita: Pohybová aktivita zvyšuje citlivost na inzulín. Nečinnost způsobí rezistenci na inzulín.
Střevní mikrobiální flóra: Existují důkazy, že porušení rovnováhy bakteriálního prostředí ve střevě může způsobit zánět, který zhoršuje inzulínovou rezistenci a působí i jiné metabolické potíže.
Existují také různé genetické a sociální faktory (mimořádně vysoké riziko u černochů, hispánců a asiatů).
Tento seznam není konečný. Existuje mnoho dalších faktorů, které mohou ovlivnit rezistenci na inzulín.
Shrnutí: Hlavní příčinou inzulínové rezistence může být přejídání a zvýšení tělesného tuku, a to zejména v břišní oblasti. Mezi další faktory patří pití tekutin s vysokým obsahem cukru, zánět, nečinnost a genetické vlivy.
Jak poznat, zda máte inzulínovou rezistenci
Existuje několik způsobů, jak můžete zjistit (nebo vám napoví), zda máte inzulínovou rezistenci.
Pro inzulínovou rezistenci svědčí vysoká koncentrace inzulínu v krvi na lačno a vysoká koncentrace krevního cukru na lačno (glykémie). Je také možné provést orální test glukózové tolerance, kdy vypijete danou dávku glukózy a pak se vaše hladina cukru v krvi měří po dobu několika hodin.
Pokud máte nadváhu nebo jste obézní, a to zejména pokud máte velké množství tuku v břišní oblasti, pak máte velmi vysokou šanci, že jste inzulín rezistentní. Viscerální – nitrobřišní tuk se dá změřit pomocí přístrojů, např. In body.
Některé ukazatelé metabolismu tuků v krvi – např. nízké hladiny HDL-cholesterolu („dobrého“) a vysoké hladiny triglyceridů – jsou další známkou, svědčící pro inzulínovou rezistenci.
Shrnutí: Mít vysoké hladiny inzulínu a cukru v krvi jsou klíčové příznaky inzulínové rezistence. Mezi další příznaky patří větší množství nitrobřišního tuku, vysoké hodnoty krevních triglyceridů a nízké hladiny HDL-cholesterolu.
Inzulinová rezistence, metabolický syndrom a diabetes typu 2
Inzulínová rezistence je charakteristickým znakem dvou velmi běžných nemocí – metabolického syndromu a diabetu 2. typu.
Metabolický syndrom je skupina rizikových faktorů spojených s diabetem typu 2, onemocnění srdce a jiné problémy.
Symptomy jsou vysoké hladiny triglyceridů v krvi, nízké hladiny HDL, zvýšený krevní tlak, centrální obezita (nitrobřišní tuk) a vysoké hladiny cukru v krvi.
Inzulínová rezistence je také hlavní příčinou diabetu 2.typu (viz výše).
Lidé, kteří jsou rezistentní na inzulín nebo mají metabolický syndrom, mají až o 93% vyšší riziko srdečních onemocnění.
Existuje mnoho dalších nemocí souvisejících s inzulínovou rezistencí – nealkoholická steatóza (ztukovatění) jater, syndrom polycystických vaječníků, Alzheimerova nemoc a některé zhoubné nádory.
Shrnutí: Rezistence na inzulín může způsobit řadu onemocnění, včetně onemocnění srdce, nealkoholické steatózy jater a dalších.
Způsoby, jak snížit inzulinovou rezistencí (zlepšení citlivosti na inzulin)
Inzulínovou rezistenci můžeme velmi snadno ovlivňovat. Často můžete zcela zvrátit inzulínovou rezistenci změnou svého životního stylu.
Zde je několik způsobů, jak snížit inzulinovou rezistenci:
Prosím, mějte na paměti, že nic v tomto článku není určeno jako lékařská pomoc. Jde o úpravu životního stylu, především preventivního charakteru. V případě zdravotních problémů doporučuji konzultovat postupy s vaším ošetřujícím lékařem.
Shrnutí: Rezistence na inzulín může být snížena nebo odstraněna jednoduchými změnami životního stylu. Mezi ně patří cvičení, zdravé stravování, ztráta nitrobřišního tuku, dostatečný spánek a relaxace.
Závěr:
Inzulínová rezistence může být jedním z klíčových faktorů mnoha dnešních chronických onemocnění (tzv. civilizačních chorob), které společně zabíjejí miliony lidí ročně.
Dobrou zprávou je, že může být výrazně zlepšena pomocí jednoduchých změn životního stylu, například ztrátou nitrobřišního tuku, zdravým stravováním a cvičením.
Prevence inzulínové rezistence může být jednou z nejdůležitějších věcí, které můžeme udělat pro náš delší, zdravější a šťastnější život.