Jak se stravují gastroenterologové a jiné zajímavosti.

Orlík - desert

Zajímalo mne, jak se stravují ti, kteří pečují o naše trávicí ústrojí.

Byl jsem totiž na Českém a slovenském gastroenterologickém kongresu 2015 v hotelu Clarion v Praze.  Je to vždy skvělá příležitost něco nového se naučit od těch nejlepších odborníků v zemi, něco si zopakovat, zjistit, kde se co dělá, pobavit se s kolegy a přáteli z oboru, navázat nové kontakty.

Tentokrát mne navíc zajímalo, jak se gastroenterologové stravují.  A – světe, div se! – zjistil jsem, že se stravují jako většina ostatních lidí. Čímž mám na mysli velkou různorodost  a když  je to zdarma, tak si přidám.

Ke snídani si někteří dávali bábovku, koláče, croissanty, jiní vajíčka a zeleninu, další párky a další müsli s jogurtem, někteří jenom ovoce.  Na oběd si někteří jako přílohu k masu dopřáli jen zeleninu, ojediněle jsem pozoroval tendenci k vegetariánské stravě, během dopoledních a odpoledních přestávek si gastroenterologové dopřávali koláčky, buchty a jiné sladké pečivo nebo obložené bagety. Potom jim vyhládlo a na večerní recepci si většinou dopřávali hojnost pestrého a různorodého jídla včetně připravených lákavých zákusků.

Předpokládám, že většina se řídila důležitou zásadou správného a zdravého stravování: „Není důležité, co občas výjimečně sníš, ale to, jak se stravuješ pravidelně každý den“.  Jak jinak bych si měl vysvětlit, že průměrný počet obézních osob mezi gastroenterology byl odhadem přece jenom nižší než v běžné populaci České republiky?

Strom poznáš podle ovoce, dobrého lékaře podle počtu spokojených a vyléčených pacientů. Ale pokud bych si chtěl nechat od někoho poradit správný způsob stravování, pak bych se nejdříve podíval, jak vypadá, a ptal bych se sám sebe, jestli bych chtěl mít stejnou postavu a stejnou fyzickou kondici.

Mimo jiné i proto, že se znovu na gastroenterologickém kongresu mluvilo o tom, že pacienti s metabolickým syndromem, cukrovkou 2.typu a ischemickou chorobou srdeční mají zvýšené riziko rakoviny konečníku a tlustého střeva a také jiných zhoubných nádorů. (Podrobněji viz článek Proč zhubnout?)

Možná vás bude zajímat, že samostatný přednáškový blok byl věnovaný střevní mikroflóře. Nelze se tomu divit, když ve střevech každého z nás žije více než 100 triliónů baktérií ve více než 800 druzích! Zatímco lidský genom má asi 25 000 genů, pak střevní lidský mikrobiom obsahuje více než 1 000 000 genů! Zajímavostí je, že každý člověk má své vlastní složení mikrobiomu a že už dvouhodinový stres mění složení našeho mikrobiomu. Ze všech těchto důvodů se dnes upřednostňují  probiotika s co největším počtem bakteriálních kmenů (alespoň 12).

V souvislosti se střevními bakteriemi a možnými příčinami dráždivého tračníku se hovořilo také o FODMAPs. To je zkratka z Fermentované Oligo-, Di-, Monosacharidy A Polyoly. Tyto sacharidy a alkoholy se špatně vstřebávají v tenkém střevě, v tlustém střevě jsou fermentovány bakteriemi a to vyvolává plynatost, nadýmání, řidší stolici a jiné nepříjemné pocity v břiše. FODMAPs jsou běžně obsaženy v naší stravě a každý člověk je snáší trochu jinak. Pro některé mohou být zdrojem velkých obtíží, takže už existuje dieta s vyloučením FODMAPs. Další informace již přesahují rámec tohoto článku – asi se budu muset k tématice vrátit někdy příště.

Závěrem pozitivní informace: Ukazuje se, že jsme schopni alespoň trochu snižovat riziko vzniku rakoviny konečníku a tlustého střeva. Jednak tím, že absolvujeme v doporučených intervalech preventivní koloskopii (vyšetření tlustého střeva) s cílem odstranit polypy (pokud se vyskytují), jednak tím, že si budeme hlídat optimální hmotnost (nejlépe způsobem stravování dle genetického vyšetření a pohybem). Dále můžeme snižovat riziko složením stravy a doplňky stravy – pozitivní efekt prokazuje vláknina, vitamin E, flavonoidy (quercetin), fenoly (curcumin) a omega-3 mastné kyseliny.

Pro zvídavé kolegy: údaje v první části článku nebyly získány dvojitě slepou studií, ale jen na základě pozorování bez výpočtu statistické významnosti.

orlik@orlikovi.cz
MUDr. Jaroslav Orlík je internista a gastroenterolog, který se více než 20 let zabývá analýzou prvků ve vlasech a více než 25 let podniká se zárukou. Pomáhá lidem správně se stravovat, vyrovnávat se se stresem a cíleně brát správné doplňky stravy na základě analýzy prvků ve vlasech. Pomáhá lidem zlepšit jejich zdravotní stav, životní styl a finanční zabezpečení, aby se cítili lépe a měli více radosti ze života.
Komentáře
  1. Eva napsal:

    Článek mě oslovil. Když se účastním školení o výživě, kladu si často otázku, proč se k obědu servírují řízky a odpoledne koláče, bez možnosti výběru. A když výběr je, jsem často jediná, kdo si objedná lososa, zatímco ostatní si dopřávají bramborák, pizzu apod.:)

Napsat komentář: Eva Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.