10x proč obezita není vždy jen otázkou volby

Obezita otázkou volby

Většinou máme za to, že obezita je důsledkem naší volby v otázce stravování a pohybové aktivity. Avšak ne vždy je to tak jednoduché.

Na naši tělesnou hmotnost a vznik obezity mohou mít vliv také další faktory, přičemž některé z nich nemáme pod kontrolou.

Patří mezi ně genetika, faktory prostředí, některé zdravotní příčiny a další.

To však neznamená, že bychom se na tyto faktory měli vymlouvat a neměli bychom vzít zodpovědnost za své zdraví do vlastních rukou.

Tento článek popisuje 10 faktorů, které mohou vést k obezitě, a také jak se s tím vypořádat. 

  1. Genetické a prenatální faktory

Ačkoli genetika a faktory působící v našem časném životě nejsou výlučně zodpovědné za obezitu, přispívají k predisposici nárůstu tělesné hmotnosti.

Geny, které jsme zdědili po našich rodičích, mohou nést naši dispozici k nárůstu tělesné hmotnosti. Děti, které mají obézní rodiče a prarodiče, mají mnohem větší pravděpodobnost, že budou obézní, než děti s normální hmotností rodičů a prarodičů.

Otázka zdraví v průběhu časného života je zvláště důležitá, protože to ovlivňuje zdravotní stav v pozdějším věku.  Velký vliv na naše zdraví má období, kdy je plod stále ještě v děloze (prenatální období). Tady hodně záleží na výživě a životním stylu matky – může to ovlivnit zdravotní stav dítěte, jeho složení těla i budoucí chování.

Některé studie ukazují, že ženy, které nadměrně přibývají na hmotnosti v průběhu těhotenství, mají větší pravděpodobnost, že jejich děti budou mít nadváhu. Přičemž asi 40% dětí s nadváhou bude mít nadváhu i během dospívání a 75-80% obézních dospívajících budou obézní i v dospělosti.

  1. Způsob narození, kojenecká strava

Zatím neznáme důvod, ale platí, že děti narozené císařským řezem jsou náchylnější k obezitě.

To platí také pro děti, které jsou krmené umělou výživou – mají sklon být těžší než dětí kojené.

To může být způsobeno tím, že u těchto dvou skupin se vyvíjejí jiné střevní bakteriální systémy, které mohou mít vliv na ukládání tuku.

  1. Stravovací návyky v dětství

Daleko větší vliv než genetika mají na naši hmotnost naše stravovací návyky, které jsme převzali od našich rodičů a prarodičů.

Formování správných návyků v oblasti stravování a pohybové aktivity v dětství může být nejcennější prevencí proti obezitě a civilizačním chorobám (nemocem souvisejících s životním stylem).

Pokud si malé děti vypěstují chuť na zdravé potraviny místo vysoce přetvářených, zpracovaných, nezdravých potravin, pomáhá jim to udržet normální hmotnost během celého života.

  1. Léky nebo zdravotní stav

Mnoho zdravotních stavů a ​​nemocí vyžaduje nějaké léky k jejich léčbě.

Přibývání na váze je bohužel častým nežádoucím účinkem některých takových léků. Patří mezi ně léky k léčbě cukrovky (antidiabetika), deprese (antidepresiva) a některá další psychofarmaka.

Tyto léky mohou zvýšit chuť k jídlu, snížit metabolismus nebo dokonce změnit schopnost těla spalovat tuk, takže tuk je ukládán místo toho, aby byl přeměněn na energii.

Kromě toho některé běžné zdravotní problémy předurčují tělo k nárůstu tělesné hmotnosti (například hypotyreóza – nedostatečná činnost štítné žlázy).

  1. Hormony pro řízení hladu

Hlad a nekontrolovatelné jedení nemusí být způsobeny jen nenasytností nebo nedostatkem vůle.

Pocit hladu je řízen hormony a chemickými látkami v oblastech mozku, které jsou zodpovědné za chutě a odměny.

Mnoho obézních lidí následkem poruchy funkce těchto hormonů mění své stravovací chování – hormony způsobují silnou fyziologickou potřebu jíst více.

Mozek má centrum odměn, které se „rozsvítí“ a začne vylučovat dopamin (a další chemikálie dobrého pocitu), když jíme.

To je důvod, proč většina z nás jí. Tento systém také zajišťuje, že budeme jíst dostatečné množství jídla, abychom si zajistili veškerou energii a živiny, které potřebujeme.

Nezdravé jídlo uvolní mnohem více z těchto látek dobrého pocitu než nepřetvářené, nezpracované potraviny. To poskytuje mnohem silnější pocit odměny v mozku.

Mozek pak může usilovat o větší odměnu tím, že vyvolá silné chutě na tyto nezdravé potraviny. To může vést k bludnému kruhu, který se podobá závislosti.

  1. Leptin a odolnost vůči leptinu

Leptin je velmi důležitý hormon, který pomáhá regulovat chuť k jídlu a metabolismus. Je produkován tukovými buňkami. Vysílá signál do té části našeho mozku, která nám říká, kdy máme přestat jíst.

Leptin reguluje množství kalorií, které jíme a vydáme, stejně jako kolik tuku naše tělo uloží.

Čím více tuku je obsaženo v tukových buňkách, tím více leptinu je produkováno. Lidé s obezitou produkují velmi velké množství leptinu.

Avšak lidé s obezitou mívají zvýšenou odolnost vůči leptinu. Takže i když jejich těla produkují hodně leptinu, mozek ho nerozpozná. Když mozek neobdrží leptinový signál, pak si mylně myslí, že má hlad, a to i v případě, že má více než dost uloženého tělesného tuku.

To vede mozek ke změně chování – chce znovu získat tuk, protože si myslí, že nám chybí. Pocit hladu se zvyšuje a výdej energie snižuje, aby se zabránilo hladovění. Překonat tento mechanismus vůlí je pro mnoho lidí téměř nemožné.

  1. Nedostatečné vzdělání v oblasti výživy

Všude, kam se podíváme, vidíme velké množství různých reklam na potraviny, nápoje  a další poživatiny, čteme články v novinách a časopisech, různá zdravotní prohlášení o zdravých a nezdravých potravinách, zřetelné či méně zřetelné nutriční hodnoty na obalech… Jak se v tom mají děti vyznat, když se v tom nevyznají dospělí? Podívejte se na televizní reklamy na „zdravé  a chutné“ potraviny a nápoje pro děti!

Výuka dětí v oblasti správné výživy je důležitá, přesto obecně platí, že vzdělání v oblasti výživy je v naší společnosti nedostatečné. Přitom vzdělání v oblasti zdravého stravování je velmi důležité, zejména při formování správných stravovacích návyků a životního stylu, který si přeneseme do dospělosti.

  1. Návyková nezdravá jídla

Některé potraviny mohou být vyloženě návykové.

Závislost na jídle znamená být závislý na nezdravých potravinách stejným způsobem, jako jsou narkomani závislí na drogách.

Má to ve skutečnosti mnohem více společného, ​​než si myslíte.  Až 20% lidí může trpět závislostí na jídle, a toto číslo stoupá na asi 25% u osob s nadváhou a obezitou.

Pokud se stanete závislými na něčem, ztratíte svobodu volby. Chemie vašeho mozku začne dělat rozhodnutí za vás.

  1. Mikrobiální střevní flóra.

Náš trávicí systém hostí ohromné ​​množství bakterií (střevní mikroflóra, střevní mikrobiom).

Nedávné studie ukazují, že tyto bakterie jsou nesmírně důležité pro zdraví.

Zajímavé je, že lidé s obezitou mají tendenci mít jiné střevní bakterie než osoby s normální hmotností.

Střevní bakterie u lidí s nadváhou nebo obezitou mohou být účinnější při čerpání energie z potravy, čímž se zvýší celková kalorická hodnota stravy a ukládání nadbytečného tuku.

I přesto, že naše porozumění vztahu mezi hmotností a střevními bakteriemi je ještě nedostatečné, existuje přesvědčivý důkaz, že tyto mikroorganismy hrají důležitou roli ve vývoji obezity.

  1. Životní prostředí

V některých oblastech je prostě nemožné kupovat zdravé jídlo.

Tyto oblasti jsou často nazývány potravinovými pouštěmi. Jsou to obvykle městské čtvrtě nebo města bez přístupu ke zdravým, cenově dostupným potravinám.

Obvykle je to kvůli nedostatku obchodů se zdravými potravinami, bez farmářských trhů a poskytovatelů zdravých potravin v dostupné vzdálenosti.

Lidé v těchto regionech jsou často méně majetní a nemusí mít přístup k vozidlům, aby absolvovali delší cestu k nákupu potravin.

Neschopnost koupit zdravé a čerstvé potraviny omezuje stravovací návyky a zvyšuje riziko zdravotních problémů a obezity.

Při rozvoji obezity mohou hrát roli také další faktory životního prostředí, včetně umělého osvětlení z elektrických žárovek, počítače, telefony a televizory.

I přesto, že vazba mezi používáním obrazovky a obezitou byla dobře prokázána, většina studií to svádí na nedostatek pohybu.

Nicméně noční vystavení se světlu a změny vnitřního denního rytmu mohou rovněž přispět k obezitě.

Studie na zvířatech ukazují, že umělé světlo může měnit vnitřní cirkadiánní hodiny. Pokusná zvířata jsou následkem toho náchylnější k obezitě a metabolickému syndromu.

Obezita je komplexní problém…

Obezita není jen způsobena nenasytností, leností nebo nedostatkem vůle. Existuje několik faktorů, které mají vliv na náš organismus a na sklon k narůstání hmotnosti a ukládání nadbytečného tuku.

Mnoho z nich jsou zcela mimo naši kontrolu, včetně genetiky, návyků z dětství, zdravotních problémů, fyziologie hormonů a zevního prostředí.

…a jako každý problém má své řešení

Můžeme se však rozhodnout, že přijmeme zodpovědnost za naše zdraví a za naši hmotnost, že budeme řešit to, co můžeme ovlivnit.

Například nemůžeme ovlivnit naše genetické dispozice, ale můžeme je poznat. A na základě toho, jestli více přibýváme na hmotnosti po sacharidech nebo po tucích, můžeme změnit způsob stravování.

Můžeme změnit své stravovací a pohybové návyky. Nejlépe s koučem či trenérem a komunitou pozitivních lidí, kteří směřují za stejným cílem.

Můžeme se začít vzdělávat v oblasti zdravého stravování a předávat informace další generaci, které pomůžeme vytvářet správné stravovací a pohybové návyky, nejlépe vlastním příkladem.

Můžeme se vyhýbat nezdravým jídlům a nakupovat zdravé potraviny a potraviny, které odpovídají našim genetickým predispozicím.

To vše můžeme získat například v programu Bodykey by Nutrilite, který je založen na genetickém vyšetření a může být tak doživotním řešením naší optimální hmotnosti a fyzické kondice.

orlik@orlikovi.cz
MUDr. Jaroslav Orlík je internista a gastroenterolog, který se více než 20 let zabývá analýzou prvků ve vlasech a více než 25 let podniká se zárukou. Pomáhá lidem správně se stravovat, vyrovnávat se se stresem a cíleně brát správné doplňky stravy na základě analýzy prvků ve vlasech. Pomáhá lidem zlepšit jejich zdravotní stav, životní styl a finanční zabezpečení, aby se cítili lépe a měli více radosti ze života.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.