Laktózová intolerance

Naďa a krávy

V poslední době se mě několik osob ptalo, jestli mohou pít kozí mléko, když mají laktózovou intoleranci. Laktóza je mléčný cukr, který je obsažen nejen v kravském mléce, ale také kozím, ovčím i mateřském.

Intolerance laktózy je velmi častá. Podle průzkumů postihuje až 75% světové populace.

Lidé s laktózovou intolerancí trpí trávicími potížemi, když jedí mléčné výrobky. To může mít negativní vliv na kvalitu života.

Co je to laktózová intolerance?

Intolerance laktózy je trávicí porucha způsobena neschopností strávit laktózu, hlavní sacharid v mléčných výrobcích.

To může způsobovat různé příznaky, včetně nadýmání, průjmu a křečí v břiše.

Lidé s nesnášenlivostí laktózy nevytvářejí v tenkém střevě dostatečné množství enzymu laktáza, která je potřebná pro trávení laktózy.

Laktóza je disacharid, což znamená, že se skládá ze dvou monosacharidů –  glukózy a galaktózy.

Protože dokážeme vstřebat jen monosacharidy, potřebujeme laktázu k rozložení laktózy na glukózu a galaktózu. Tyto pak mohou být vstřebávány přes střevní stěnu do krevního řečiště a použity k tvorbě energie.

Bez dostatečného množství laktázy se laktóza pohybuje střevem nestrávená a způsobuje trávicí potíže.

Laktóza se také nachází v mateřském mléce, a téměř každý se rodí se schopností ji strávit. Jen velmi vzácné vidíme nesnášenlivost laktózy u dětí mladších pěti let. S přibývajícím věkem se výskyt laktózové intolerance zvyšuje.

V současné době postihuje laktózová intolerance asi 75% světové populace, přičemž se výskyt značně liší v různých oblastech Země. Nejnižší postižení je v severních evropských zemích, nejvyšší v jižních oblastech zeměkoule – v Africe, jižních oblastech Asie a v Jižní Americe a potom také v Grónsku.

Intolerance laktózy je tedy neschopnost strávit laktózu, hlavní sacharid v mléce a mléčných výrobcích. Je způsobena sníženou tvorbou enzymu laktáza v tenkém střevě.

Příčiny laktózové intolerance

Existují dva hlavní druhy nesnášenlivosti laktózy, které mají různé příčiny.

  1. Primární nesnášenlivost laktózy

Primární intolerance laktózy je nejčastější. Je způsobena poklesem tvorby laktázy s věkem, takže laktóza se stane špatně vstřebatelnou.

Tato forma nesnášenlivosti laktózy je zřejmě předurčená geneticky, protože je častější u některých populací než u ostatních.

Podle populačních studií intolerance laktózy postihuje 5-17% Evropanů, asi 44% Američanů a 60-80% Afričanů a Asijců.

  1. Sekundární nesnášenlivost laktózy

Sekundární intolerance laktózy je méně obvyklá. Bývá způsobena akutním onemocněním trávicí trubice, jako je například žaludeční-střevní viróza či jiná infekce, poškozením střevní sliznice během chemoterapie, nebo dlouhodobějším problémem, jako je celiakie.

Zánět střevní stěny může vést k dočasnému poklesu produkce laktázy.

  1. Vrozená a vývojová nesnášenlivost laktózy

Vzácně se děti narodí s nesnášenlivostí laktózy způsobenou úplným nedostatkem  činnosti  laktázy. Tato porucha se předává z generace na generaci autosomálně recesivně, což znamená, že matka i otec mají stejnou variantu genu pro aktivitu laktázy, kterou předají dítěti. Předčasně narozené děti mohou mít také nesnášenlivost laktózy z důvodu nedostatečné úrovně tvorby laktázy.

Jaké jsou příznaky laktózové intolerance?

Intolerance laktózy může způsobit lehké i vážné trávicí potíže.

Mezi nejčastější příznaky patří:

Nadýmání, plynatost.

Břišní křeče.

Průjem.

Někteří lidé také trpí nucením na stolici, nevolností, zvracením, bolestmi v podbřišku a občas zácpou.

Průjem se vyskytuje v důsledku nestrávené laktózy v tenkém střevě, protože ta je příčinou přísunu většího množství vody do trávicí trubice.

Jakmile laktóza dojde do tlustého střeva, je fermentována střevními bakteriemi, tvoří se mastné kyseliny s krátkým řetězcem a plyn. To způsobuje nadýmání, plynatost a bolesti břicha.

Závažnost příznaků se může lišit v závislosti na tom, kolik laktózy může dotyčná osoba tolerovat a kolik jí snědla.

Testy a diagnostika

Diagnózu můžeme potvrdit provedením jednoho nebo více z následujících testů:

  1. Laktózový toleranční test – zkoumá reakci těla na tekutinu, která obsahuje vysoké množství laktózy. Dvě hodiny po vypití kapaliny se odebere krev a změří se množství glukózy v krvi. Pokud hladina glukózy nestoupá, znamená to, že tělo netráví laktózu správně.
  2. Vodíkový dechový test. Tento test také vyžaduje vypít tekutinu, která obsahuje vysoké množství laktózy. Potom se měří množství vodíku v dechu v pravidelných intervalech. Za normálních okolností je detekováno velmi málo vodíku. Pokud tělo netráví laktózu, bude kvasit v tlustém střevě, uvolňuje vodík a jiné plyny, které jsou absorbovány střevem a nakonec vydechovány. Větší množství vydechovaného vodíku, než je obvyklé, ukazuje na nedostatečné trávení laktózy.
  3. Test na kyselost stolice – lze využít u malých dětí a kojenců, kteří nemohou podstoupit další testy. Z kvasící nestrávené laktózy se vytváří kyselina mléčná a další kyseliny, které mohou být detekovány ve vzorku stolice.

Vyhnout se laktóze znamená vyhnout se mléčným výrobkům, které jsou bohatým zdrojem živin

Mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem bílkovin, vápníku a vitaminů jako A, B12 a D.

Lidé s nesnášenlivostí laktózy musí omezit nebo zcela odstranit mléčné výrobky ze své stravy. Vynechání mléčných výrobků znamená, že musíte získat tyto živiny z jiných potravin.

I bez mléčných výrobků je naprosto možné mít zdravou a vyváženou stravu. Máme k dispozici jiné potraviny s kvalitními bílkovinami i dostatečným množstvím vápníku.

Dosud doporučované množství denního příjmu vápníku je 800-1200mg.  Avšak Spojená expertní skupina FAO/WHO pro stravu, výživu a prevenci civilizačních nemocí již v roce 2003 vydala doporučení, že stačí příjem 400-500 mg vápníku denně.

Toto doporučení minimálního příjmu platí dokonce pouze pro starší lidi žijící v zemích s vysokým výskytem zlomenin kostí. V zemích s nízkým výskytem zlomenin nepovažuje již totiž WHO napříště za nutné nějakým způsobem minimální potřebné množství vápníku vůbec kvantifikovat.

Komise se při tomto svém doporučení odvolává na tzv. „vápníkový paradox“, totiž na skutečnost, že výskyt zlomenin krčku stehenní kosti je nejvyšší v zemích s vysokým příjmem vápníku, zatímco v zemích s nízkým příjmem vápníku je jejich výskyt nízký.

Komise uvádí, že po prozkoumání veškerých dostupných dat se zřetelně ukazuje možnost, že negativní účinek bílkovin, a to zvláště živočišných (ale ne rostlinných), ruší pozitivní účinek vysokého příjmu vápníku.

Vedle toho doporučuje komise jako prevenci zlomenin kostí, resp. osteoporózy, příjem 5-10 mikrogramů vitamínu D denně, toto však pouze v případě, není-li člověk pravidelně vystaven slunečnímu svitu (vitamín D se vytváří na pokožce při přímém vystavení slunci).

Dále se doporučuje snížit spotřebu soli a zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny. Přirozeně je rovněž výhodou, když člověk nemá nadváhu, nekouří ani nepije alkoholické nápoje.

Které potraviny obsahují laktózu?

Laktóza se nachází v mléčných výrobcích a potravinách, které obsahují mléčné výrobky.

  1. Následující mléčné výrobky obsahují laktózu:

Kravské mléko (všechny druhy).

Kozí mléko.

Ovčí mléko.

Sýry (včetně tvrdých a měkkých sýrů).

Zmrzlina.

Jogurt.

Máslo.

  1. Potraviny, které někdy obsahují laktózu

Potraviny vyrobené s mléčnou omáčkou nebo polevou.

Suchary a sušenky.

Čokoláda a cukrovinky, stejně jako tvrdé a měkké bonbóny.

Chléb a pečivo.

Koláče.

Snídaňové cereálie.

Instantní polévky a omáčky.

Zpracované maso, jako plátky šunky nebo klobásy.

Hotová jídla.

Omáčky a omáčky.

Bramborové lupínky, ochucené ořechy a ochucené tortilly.

Dezerty a krémy.

  1. Přidané mléčné výrobky v potravinách

Pohledem na etiketu můžete zkontrolovat, zda výrobek obsahuje mléčné výrobky:

Mléko.

Mléčné sušiny.

Mléko v prášku.

Syrovátka.

Syrovátkový protein.

Mléčný kasein.

Tvaroh.

Mléčný cukr.

Podmáslí.

Sýr.

Sladové mléko..

Zakysaná smetana.

Syrovátkový proteinový koncentrát.

Mléčné produkty.

Nenechte se zmást, pokud výrobek obsahuje kyselinu mléčnou, laktalbumin, laktát nebo kasein. Tyto složky nejsou laktóza a neobsahují laktózu.

Lidé s laktózou intolerancí mohou být schopni jíst nějaké mléčné výrobky

Všechny mléčné výrobky obsahují laktózu, ale to neznamená, že jsou zcela odepřeny všem osobám s nesnášenlivostí laktózy.

Většina lidí s nesnášenlivostí laktózy mohou tolerovat malé množství laktózy. Například někteří lidé mohou tolerovat malé množství mléka v čaji, ale ne množství, které by dostali z misky cereálií.

Podle některých průzkumů lidé s nesnášenlivostí laktózy mohou tolerovat až 18g laktózy, pokud jsou rozloženy na celý den.

Další výzkum ukázal, že mnoho lidí s nesnášenlivostí laktózy může tolerovat až 12 g laktózy během jednoho sezení, což je přibližné množství v 1 šálku mléka (230 ml).

Některé typy mléčných výrobků mají také přirozeně nízký obsah laktózy, pokud jsou konzumovány ve svých obvyklých dávkách.  Například 20g másla obsahuje pouze 0,1g laktózy.

Určité druhy sýrů mají také méně než 1 g laktózy v jedné porci. To zahrnuje čedar, některé švýcarské sýry a mozzarellu.

Je zajímavé, že jogurt má tendenci způsobovat méně příznaků u osob s nesnášenlivostí laktózy než jiné typy mléčných výrobků.

Většina lidí s intolerancí laktózy může tolerovat malé množství laktózy. Mléčné výrobky, jako je máslo,  jogurt a některé sýry,  jsou často tolerovány výrazně lépe než mléko.

Jiné (nemléčné) zdroje vápníku

Mléčné výrobky jsou vynikajícím zdrojem vápníku, ale jíst mléčné výrobky není nezbytné.

Je stále možné mít velmi zdravou stravu bez mléčných výrobků. Jen je třeba použít další potraviny, které mají vysoký obsah vápníku.

Některé dobré nemléčné zdroje vápníku jsou:

  • Ryby s kostmi, jako jsou sardinky a sledě, mají vysoký obsah vápníku.
  • Mnoho potravin rostlinného původu obsahují přiměřené množství vápníku. Nicméně, tento vápník je často špatně absorbuje v důsledku přítomnosti anti živin, jako jsou fytáty a oxaláty.
  • tofu: 200 mg vápníku v 1/2 šálku porce.
  • Sušené fíky: 100 mg vápníku v pěti obr.
  • Brokolice: 100 mg vápníku v 1/2 šálku porce.
  • Sojové boby: 100 mg vápníku v 1/2 šálku porce.
  • Tempeh (ze sójových bobů): 75 mg vápníku v 1/2 šálku porce.
  • Vařené bok choy (čínská kapusta) nebo hořčičné listy: 75 mg vápníku v 1/2 šálku porce.
  • mandlové máslo: 75 mg vápníku v 2 polévkové lžíce.
  • sezamová pasta: 75 mg vápníku v 2 polévkové lžíce.

.

Léčba nesnášenlivosti laktózy

Pokud se nechcete vzdát mléčných výrobků, pak existuje několik přírodních procedur,  které mohou pomoci.

  1. Enzymové doplňky stravy

Je možné koupit enzymy, které pomáhají trávit laktózu. Jedná se buď o tablety k polykání, se přidávají do potravin a nápojů.

Avšak účinnost těchto produktů se liší od člověka k člověku.

Nicméně, laktázy enzymové doplňky mohou být velmi efektivní pro některé lidi.

  1. Expozice laktózou

Pokud máte laktózovou intoleranci, pak pravidelné přidávání laktózy k vaší stravě může pomoci vašim střevním bakteriím, aby se na ni adaptovaly.

Provedené studie jsou doposud v počátcích, ale ukazují některé pozitivní výsledky.

  1. Probiotika a prebiotika

Probiotika jsou mikroorganismy, které poskytují zdravotní přínosy, pokud je požijeme.

Prebiotika jsou typy vlákniny, které fungují jako potrava pro tyto bakterie. Živí také prospěšné bakterie, které již máte ve svém střevě.

Jak u probiotik, tak i prebiotik bylo prokázáno, že snižují příznaky intolerance laktózy, i když většina studií byly dosud  s malými počty osob.

Některé typy probiotik a prebiotik mohou být účinnější než jiné pro osoby s nesnášenlivostí laktózy.

Za jedno z nejvíce prospěšných probiotik jsou považovány bifidobakterie,  které se často nacházejí v probiotických jogurtech.

Závěrem:

Odstranění mléčných výrobků ze stravy může znamenat, že vám budou scházet důležité živiny. Avšak ani když máte laktózovou intoleranci, není vždy nutné se zcela vyhýbat mléčným výrobkům.

Většina lidí s nesnášenlivostí laktózy může tolerovat malá množství mléka a mléčných výrobků.

Pokud potřebujete úplně odstranit mléko a mléčné výrobky ze stravy, pak je naprosto možné mít zdravou a vyváženou stravu i bez nich. Máme k dispozici jiné potraviny s kvalitními bílkovinami i dostatečným množstvím vápníku.

orlik@orlikovi.cz
MUDr. Jaroslav Orlík je internista a gastroenterolog, který se více než 20 let zabývá analýzou prvků ve vlasech a více než 25 let podniká se zárukou. Pomáhá lidem správně se stravovat, vyrovnávat se se stresem a cíleně brát správné doplňky stravy na základě analýzy prvků ve vlasech. Pomáhá lidem zlepšit jejich zdravotní stav, životní styl a finanční zabezpečení, aby se cítili lépe a měli více radosti ze života.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.